2012. március 24., szombat

Trüffelkrémes pite

TRÜFFELKRÉMES PITE

Egyik nap a Paprika tv műsorán egy csokoládé kis üzemben járt egy lengyel szakács (ha jól emlékszem lengyel volt). Sok finom bonbont készítettek, és a végén egy alap trüffelkrémet használt fel a szakács egy pite megtöltéséhez. A tészta egyszerű pite tészta, de a krém egy alap recept, aminek variálhatósága végtelen, fantáziára van bízva. Nagyon finom, elolvad a szájban a csokis-tejszínes krém, amelyet én most narancs héjjal ízesítettem :)

Hozzávalók:

Tésztához:
150 g vaj (teavaj lehetőleg de én Tesco kocka vajat használtam)
2 db tojás sárgája
210 g fehér liszt (én fele fele arányban kevertem zabpehely liszttel)
70 g cukor
1 cs vaníliás cukor (én aromát használtam)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja (bár olvastam, hogy mérgező, de hát ma már minden az)

Krémhez:

300 g legalább 30%-os tejszín (én cukrozott Meggle cukrászhabot használtam, ami olyan mint a Hulala vagy az Oké habvarázs, de eddig kategóriájában a legolcsóbb; cukrot a krémbe egy evőkanállal elír a recept, de mivel ez cukrozott, én azt kihagytam)
1 evőkanál méz (ez úgy 40g)
50g vaj (szintén teavaj bár én sima Tesco kocka margarint használtam)
250 g jó minőségű, legalább 70%-os étcsokoládé (Mivel ezen csokikat a családom felemésztette, hát maradt a jó kis Party tortabevonó, és ezzel is hú de finom lett.)

A tészta hozzávalóiból egy kis gombóckát gyúrok, és bedobom a hűtőbe fóliába tekerve.
A krém hozzávalóit (kivéve a vajat) egy lábosba teszem, és felforralom, amíg a csokoládé elolvad. Aztán amikor kézmelegre hűlt, bele teszem a vajat is. Hűtőbe teszem, hogy keményedjen mert eléggé folyós masszát kapok, de ettől nem kell megijedni.
Közben elő veszem a tésztát, kinyújtom, és kikent, kilisztezett pite formába teszem, megsütöm (Én rendes torta formát használtam, de irtó bíbelődős volt így az illesztés mert tulajdonképpen az oldalát oda kellet gyurmáznom, képtelenség ilyen vajas tésztát behelyezvényezni normálisan egy ilyen formába. Viszont, sütés után gyönyörűen lekapcsoltam a sütő oldalát, és így lett a pitém olyan amilyen.). Elvileg kellett volna bele egy sütőpapírra bab nehezéket tenni, hogy ne jöjjön fel a tészta, de nekem nem volt. Kiszúrtam jó pár helyen a tésztát villával. És bár tény, hogy feljött, de könnyedén vissza nyomtam azt sütés befejeztével. 180°C-on sütöttem, addig amíg a tészta minden része aranysárgára nem sült.
Amíg a pite tésztát hűtöttem, a krémet kiveszem a hűtőből. Féltem hogy a cukrászhab elveszíti a habverésre keményedő állagát forralás után, de nem így történt. Szépen felkavartam habverővel ( és kis narancs héjat reszeltem a krémhez), aztán lenyaltam a habverőt. Elmondhatatlanul finom volt az eredmény. Egy krémes, lágy olvadó íz, huh ha még tényleg jó csokit és vajat is használtam volna!
A krémet a kihűlt pite tésztába teszem. Fontos, hogy a tészta hideg legyen, mert különben megolvassza a krémet. Ezt követően lehet tejszínhabbal vagy csoki forgáccsal díszíteni!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...