2011. június 3., péntek

Somlói galuska





 Azt hiszem, ezt a desszertet senkinek sem kell bemutatni. Mindenki ismeri, legalább egyszer már biztos mindenki megkóstolta. Otthon kevesen készítik, mert úgy gondolják, nehéz... de nem, csak időigényes, de én úgy gondolom, megéri! Az alábbi mennyiség 12 személyre szól az eredeti recept szerint, de én ennek is a dupláját szoktam elkészíteni... igaz, ekkor 2 napig somlóit eszünk, de nem lehet megunni :)
A somlói galuskát eredetileg az 1960-as években egy Golarich Károly szakács (!!!) találta ki. Azóta hódítása töretlen, minden cukrászdában megtalálható, és minden cukrásznak megvan az egyedi, tuti receptje, ahogyan csak ő készíti. 


Hozzávalók a sárga piskótához: 2 tojás, 2 ek. liszt, 2ek. cukor; a diós piskótához: 2 tojás, 2 ek. liszt, 2 ek. cukor, 1 ek. dió; a csokoládés piskótához:  2 tojás, 2 ek. liszt, 2 ek. cukor, 1 ek. kakópor; a vaníliakrémhez: 5 dl. tej, fél rúd vanília, 20 dkg. cukor, 10 dkg. liszt, 3 tojás; a rumos cukorszörphöz: 2 dl. víz, 20 dkg. cukor, 1 dl. rum; a csokoládéöntethez: 3 dl. tej, 3 ek. kakópor, 1 tojássárgája, 4 ek. cukor, 1 púpozott tk. liszt, valamint 2 dl. rum.
Valamint: 8 dkg. darált dió, 8 dkg. mazsola, 1 ek. kakaópor, 6 dl. tejszín

Előkészítése: a háromféle piskótalapot egyenként -azonos méretű tepsiben- megsütöm: a sárga piskótához a tojássárgáját a cukor felével habosra keverem, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához a liszttel kevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz  pedig a liszttel kevert kakaóport adom.
A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni. 

Elkészítése: a krémhez 4 dl. tejet a vaníliával és a cukor 2/3-ad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az 1/3-adnyi cukorral kemény habot verek. A forrásban levő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni.

A rumos szörphöz a a cukrot a vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot.

A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, utána a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadom, majd állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve rummal ízesítem. 

A tejszínből kemény habot verek.

Ezek után már csak össze kell állítani a desszertünket. Keresek egy erre alkalmas mély tálat, amely legalább akkora, mint a kisült piskótalapok, de legalább négyszer olyan magas. 
A tál aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a rumos cukorszörp egy részével és rákenem a sárga krém 1/3-át. Meghintem a dió és mazsola felével, majd ráfektetem a kakaós piskótalapot. 
Ezt is meglocsolom a szörppel és megkenem a sárga krémmel, és ezt is meghintem dióval és mazsolával, majd ráfektetem a diós piskótalapot. Rásimítom a maradék krémet és megszórom kakaóporral. 
Alufóliával letakarom, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. 

Tálalás előtt evőkanállal desszertes tányérokra adagolom, mindegyik adagot bővel meglocsolom a csokoládéöntettel és nem spórolok a tejszínhabbal sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...