Itt a lecsószezon a nyakunkon. Egy igazán magyarnak tartott étel, még akkor is, ha szerte a világon ismerik, pont ugyanígy, vagy nagyon hasonlóan készítik, mint nálunk. De hogyan is készítik? Mindenki a sajátjára, a tökéletesre esküszik. Itt az lesz, ahogyan én készítem. De nem a lecsón van úgysem a hangsúly, hanem a tésztával történő párosításon, amitől egyedi lesz a vacsoránk, vagy éppen az ebédünk.
Hozzávalók a lecsóhoz:
2 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
0,5 kg. paradicsom
1 kg. paprika
só, bors, cukor, zsír
A megolvasztott zsíron a vékony karikára vágott hagymát és paprikát megpirítom, majd hozzáborítom a felkockázott paradicsomot és együtt párolom az egészet addig, amíg elfövi a levét. Hozzáteszem az összezúzott fokhagymát, sózom, borsozom és cukrozom abban az esetben, ha valamiféle savanyúbb ízű paradicsomot sikerült beszerezni.
Röveden és tömören ennyi a lecsó maga, így, fokhagymásan csak ehhez a tésztás recepthez készítem, ez nem alapvető hozzávalója az ételnek.
Amíg a lecsóm fő, elkészítem hozzá a tésztát, mely egy sajtos tejfölös tészta.
Hozzávalók a tésztához:
1 csomag szélesmetélt
1 pohár tejföl
20-30 dkg. reszelhető sajt, jöhet a füstölt is, ha valaki szereti
só, bors.
A metéltet forró, lobogó, sós vízben kifőzzük majd hozzákeverjük a tejfölt és a reszelt sajtot.
Amikor már mindkét alkotórész elkészült, egy tűzálló tálba borítjuk a sajtos-tejfölös metéltet, és összeverjük a lecsóval, betoljuk a sütőbe és megpirítjuk az egészet. A tetejét bátran szórjuk meg sajttal sütés előtt, de tálaláskor is tehetünk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése