2011. augusztus 31., szerda

Briós és ökörszem


Nagyon régóta szemezek ezzel a bloggal, és ezekkel a briósokkal. Most végre rávettem magam, és megcsináltam. Mivel nagyon szeretem a túrót, a tészta feléből ökörszem készült.

Hozzávalók:
  • 0,5 kg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 db tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • cukor a briósok tetejére
A túrós töltelékhez (nekem most féladag kellett csak, úgyhogy ezt írom)
  • kb 20dkg túró
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • porcukor (fogalmam sincs mennyi, ez nálam mindig ízlés szerint, de viszonylag kevés)
  • 1 db tojás sárgája

Elkészítés:

A lisztet dagasztótálba szórom, a közepébe kis mélyedést alakítok ki. Ebbe szóróm a porcukrot, rámorzsolom az élesztőt, és ráöntöm a meglangyosított tejet. Kb. 15 percig hagyom, hogy az élesztő felfusson. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót, és összegyúrom. 20 percig kelesztem meleg helyen. A tészta egyik feléből brióst formázok. Részletes leírás itt. A másikat kinyújtom, kisujjnyi vastagra, és kb. 10 centi átmérőjű köröket szaggatok belőle. A körök közepébe valamivel kis mélyedést formálok, és megtöltöm őket az időközben elkészített túrós töltelékkel. A tésztákat sütőpapíros tepsire helyezem, és megkenem vízzel elkevert tojással. Majd letakarva meleg helyre teszem kelni. Az ökörszemnek elég 20-25 perc. Ekkor még egyszer lekenem tojással, és 210 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt szép barnára sütöm. Mivel a briósnak 40 perc kelesztés is kell, ezért pont mehetett az ökörszem után a sütőbe :) Előtte ezeket is lekentem tojással, majd rászórtam a kristálycukrot a tetejükre, és 15-20 perc alatt megsütöttem.




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...