2011. október 21., péntek

Barackos kölesfelfújt

Nagyon finom és nagyon egészséges!!!
A köles sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban is, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, cink stb. tartalma sem.
Ez az ásványi anyagokban való gazdagság indokolja, hogy fogyasszuk minél gyakrabban, hiszen a köles erősíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással. Fluortartalmának köszönhetően segít megerősíteni a fogzománcot, megelőzi a fogszuvasodást. Kölesben gazdag étrend mellett a gyulladásos állapotok (pl. hólyaggyulladás) is gyorsabban gyógyulnak, B-vitaminjai pedig az idegrendszerre gyakorolnak kedvező hatást.

Hozzávalók:
8 dl tej
3 tojás
5 dkg vaj
3 ek cukor
2 dl tejföl
20 dkg köles
barack (én befőttet használtam)

A kölest egy csipet sóval ízesített tejben megfőzzük. Amikor beszívja a tejet elzárjuk a tüzet , fedő alatt letakarva megpuhul.Langyosra hűtjük.
3 tojás sárgáját cukorral és a puha vajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük.
Összekeverjük a kölest, a sárgáját és a fehérjét.
Alaposan kivajazott mélyebb jénai vagy cserép edénybe öntjük. A barackok 3/4 ét felkockázzuk és a a tetejére öntjük, kicsit belenyomkodjuk.
A tejfölt alaposan elkevertem, hogy síma és könnyen kenhető legyen, rápöttyingettem a kölesre és kiskanállal szétkentem.
Előmelegített sütőben barnulásig sütöttem 170C-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...