2011. november 13., vasárnap

Tokaji aszúkrém torta


Anyu figyelt fel egy receptre, a Duna Tv Család-barát c. műsorában. Aztán leírtam a receptet. Megvettem a hozzávalókat, HULALA helyett OKÉ Habmestert vettem, és jelentem teljesen ugyan az, csak az utóbbi olcsóbb ;) Végre kaptam Zselatin fix-et is :) Ezért úgy gondoltam, megcsinálom, mert irtó guszta volt!

Hozzávalók:
5 tojás piskóta tortaformában sütve, kihűtve;

Krém:

4 egész tojás
2 sárgája, 10dkg cukor
1dkg zselatin, 1dl Tokaji aszú bor
0,5 kg felvert tejszín

Gőz fölött a tojásokat össze keverem a borral, és a cukorral. Eredetileg a zselatint a borral kell elkeverni, mert különben körül öleli a tojásokat, és gond lesz, majd bele keverni a tojásos cukros löttybe. DE én Zselatin fix-et kevertem tejszínhabhoz, amit felvertem. Aztán amikor már majdnem kihűlt a tokaji aszús krém, a két hozzávalót összekevertem.

Karamell öntet:

10dkg cukor (olvasztva)
1dl folyékony tejszín
pici vanília
olvasztott csokoládé

A karamell öntet szerintem nem lett az igazi. Nekem ragadós volt, és túl sűrű. Lehet hogy nem kellett volna annyi ideig főzni, de azt mondta a cukrász hölgy a műsorban, hogy ki kell belőle főzni a vizet. Meg én nem is olvasztott csokit adtam hozzá, hanem bele dobtam pár kocka csokit apró darabokra tördelve. Az olvasztott csoki pedig elvileg némi olajjal készült volna. Bár szerintem irtó kevés csoki is elég bele!

A karamell öntettel meglocsoltam a piskótát, ráhalmoztam a tokaji aszús habot, és szépen eligazítottam. Olvasztott csokival meglocsoltam, amire azt ajánlotta a hölgy, hogy legyen inkább tejcsoki, és némi margarint is tegyünk bele, hogy ne legyen túl kemény. DE szerintem az olaj és margarin együttes jobb lett volna, mert így is gyorsan dermedt. Aztán ezt a rácsurgatott csokit össze kellett kutyulni.

Tokaji öntet:
(én ilyet egyáltalán nem csináltam hozzá, szerintem ezzel is meg kellett volna locsolni, de az elkészítéskor nem láttam, hogy mit, hogyan csinált vele, mert nem mutatták sajnos, de nélküle is teljesen jó volt!)
2dl tokaji aszú
5dkg cukor, 1dkg natúr zselé

Végső szummaként megjegyzem, hogy szerintem NAGYON édes volt, de finom. Az egész a dióra emlékeztetett, talán épp ezért volt annyira ízletes számomra! A karamell öntet simán kihagyható, és szerintem fele ennyi krém is elég lett volna rá. Igaz így volt olyan óriási, mint egy cukrászdai torta, de egy itthoninak a fele is megfelel. Az íz így is megmarad, csak épp nem lesz annyira TOO MUCH!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...