2012. február 27., hétfő

Farsangi fánk


Soha nem sütöttem még fánkot, de mivel nem győztem kivárni, hogy valaki meglepjen egy adaggal, kikutattam egy receptet, ami úgy tűnik nekem be is vállt. Nagyon szép kis fánkocskák sikerültek, és nem is olyan nehéz sütemény ez, mint ahogy azt elképzeltem :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő (ez egy cs száraz élesztőnek felel meg)
5 dkg vaj olvasztva lehűtve
2 tojás sárgája
3 dl tej
kevés rum (én dió likőrt tettem bele, mert nem volt itthon más alkohol, ami azért kell, hogy ne szívja meg magát olajjal sülés közben, tehát FONTOS!!!)
csipet só
2 ek porcukor
olaj a sütéshez

Mindent össze öntök, kivéve az olvasztott vajat, és jól össze gyúrom. Amikor egynemű, akkor a vajat is bele dolgozom. Amennyiben nem száraz élesztőt használnék, előtte fel kellene futtatni a tejben, de én mindig csak száraz élesztőt használok. Lágy tésztát kapok!
Duplájára kelesztem letakarva kb egy óra alatt. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom, és fánk szaggatóval, vagy egy vékony falú pohárral (én ezt tettem) kiszaggatok belőle kb 6cm átmérőjű kis pogácsákat. Letakarva pihentetem kicsit, a recept is csak annyit ír, amíg az olajat kiöntöm egy serpenyőbe, és forrósítom.
A fánkokat azon felükkel, ami fent volt, teszem az olajba úgy, hogy az ujjaimmal szép mélyedést alakítok ki benne.
Fedő alatt sütöm! Elég gyorsan sül, ez állítólag azért kel, hogy jobban megduzzadjon, de én elfelejtettem, és mégis jó nagyok lettek. Aztán megforgatom.

Nagyon finom. Anyukám még citrom héjat is szokott bele reszelni. Részemről vanília aromával is megbolondítottam, és igen ízletes lett, nem olajos, szerintem nem szívta meg egyáltalán magát!!!

Így egy fánk kb 115 kcal, és 21g ch-t tartalmaz, ami szerintem nem is olyan gáz néha néha. Persze felvett olajat nem számoltam, mert gőzöm sincs mennyi az annyi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...