Amivel már régóta szemeztem :) Innen való a recept, és a szerelem a látványba is. A leírást is onnan mellékelem, mert jobban nem tudnám leírni. A mellékelt kép az én első próbálkozásomról született. Még nem tökéletes, de ízre isteni.
Hozzávalók:
A tortaalaphoz
- 4 tojásfehérje
- 10 kicsit púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg)
- vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- egy kiskanál ecet
- egy csapott evőkanál étkezési keményítő
- fél liter habtejszín
- egy púpos evőkanál porcukor
- 2 csomag habfixáló. (ha nem rögtön tálaljuk a tortát)
A tetejére mindenféle gyümölcs. A legjobb a piros, de el lehet engedni a fantáziát :)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150 fokra (légkeveréses sütőnél 130 fokra). A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.) Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig. Egy sütőpapírra fekete filctollal egy 20-22 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk. A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe kicsit mélyebb, mint a széle. Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési idő 90 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc), és a sütőajtó csak ezután nyitható ki. Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk. A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük. A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra pedig a gyümölcsöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése