2011. április 15., péntek

Héjában sült krumpli túrókrémmel

A héjában sült krumpli réges-régen a szegények eledele volt. El is felejtettük már, pedig finom. Lehet természetesen hagyományosan, jófajta "kolbászzsírral" avagy "libazsírral" fogyasztani, de ezzel a túrós krémmel egy igazi XXI. századi étel lett belőle.
Előnye, hogy amíg sül, nyugodtan magára lehet hagyni, gyorsan elő lehet készíteni. Összességében ez sem igényel több munkát, mint egy vajaskenyér+tea elkészítése.

Hozzávalók:
1,5-2 kg. krumpli
250 g. túró
1 doboz tejföl
só, bors
snidling, újhagyma

A krumplit alaposan megmossuk és tepsibe, vagy akár sütőrácsra pakoljuk mindennékül. Sütőtől függően 1-2 órát sütjük. Akkor jó, ha a héja ropogós és a belseje puha. Akár késsel, villával vagy hústűvel tesztelhető a puhulása.
Amikor késznek ítéljük, kiszedjük és konyharuhával letakarva izzasztjuk, hogy könnyebben hámozható legyen.

Amíg sül a krumpli, a tejfölt, a túrót a fűszerekkel összekeverjük. Én turmixolni szoktam, attól olyan könnyed, habos lesz. Ízesíthető szinte bármivel az írottakon kívül. Lehet akár körözöttként készítve, avagy fokhagymásan-kaprosan, fokhagymásan apróra vágott olajbogyóval... stb.  

Ha esetleg bármely oknál fogva marad az ételből, kitűnően felhasználható akár másnap is. A túrókrém kenyérre kenve biztosan gyorsan elfogy, a krumpli pedig minden olyan ételhez felhasználható, amihez egyébként előfőznénk. Készülhet majonézes krumplisaláta belőle, krumplispogácsa, hagymás törtkrumpli... stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...