A hagyományos méteres kalács, a mi családunkban hagyományosan kunta-kintének nevezett sütemény rejtelmeinek részletei:
Tésztája: 26 dkg. porcukrot 4 tojás sárgájával habosra keverünk. 1,5 dl. olajat és 1,5 dl. langyos vizet apránként hozzáadunk, majd 26 dkg. lisztet, 1 csomag sütőport és a 4 tojás habját keverük hozzá.
A masszát két részre osztjuk, az egyikbe 2 evőkanál kakaót keverünk és külön-külön őzgerinc formában sütjük.
Krém: 26 dkg. porcukrot 20 dkg. vajjal kikeverünk. 3 dl. tejben 1 csomag puncs ízű pudingport megfőzünk, ha kihűlt, a porcukorral kikevert vajjal összekeverjük és 4 kanál rumot adunk hozzá.
Csokimáz: 10 dkg. cukrot felfőzünk annyi vízzel, hogy ellepje. A főzés próbája, ha két ujjunk között hálósodik, akkor már jó. Tojás nagyságú vajat 4 dkg. kakaóval elkeverünk. Tortabevonót gőz felett felolvasztjuk.
Ezek után összeállítjuk a mázat: a hozzávalókat összekeverjük, hagyjuk kicsit hűlni és a tésztára kenjük. Ha egy kicsit sűrű lenne, akkor sima vízzel lehet hígítani.
Összeállítás: a tésztát 2 cm szélesre egyenesen felvágjuk, egy fehér tészta, krém, egy fekete tészta... így rakjuk egymás mellé és ferdén szeleteljük fel.
Mákos méteres kalács
Tészta: 3 tojást, 20 dkg kristálycukorral és 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverem. 10 dkg õrõlt mákot 16 dkg finomliszttel és 1 csomag sütőporral összeforgatom. A kettőt összevegyítem és hozzáteszek még 1,25 dl tejfölt és 12.5 dkg olvasztott vajat.
Őzgerincformában, tűpróbáig sütöm.
Krém: 2 csomag eper ízű pudingport (én ezt is puncsossal szoktam) 7.5 dl tejben megfőzök. 10 dkg porcukrot 25 dkg margarinnal kikeverek, majd hozzákeverem a kihűlt pudingot és rumot adok hozzá.
Ha egyszerre sütöm a kétfajta méteres kalácsot, akkor teljesen egyformán készítem a krémeket is hozzá, de az eredeti receptem szerint kis eltérés van köztük.
Máz: ugyanaz, mint fent, vagy bármilyen tutira bevált kakaós máz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése