2011. április 9., szombat

A túrógombóc


ahogy férj csinálja (és mondja tollba:-) )

Hozzávalók:
- 1kg túró - mert ez túrógombóc!
- 20 dkg búzadara, 5 dkg liszt =térfogatnövelők
- 5 tojás sárgája a színéért
- 5dkg vaj hogy csússzon (feleség megjegyzése: lehet ennél egy kicsit több)
- az 5 tojás fehérje felverve kemény habbá
- fél citrom reszelt héja
- 20-25 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek só
- zsír vagy vaj

Elkészítés:
Túrót- grízt- lisztet összekevered.
Tojás sárgáját vajjal összegyömöszölöd. ha nem sikerül teljesen simára ne ess kétségbe. Majd ezt az összegyömöszölt anyagot a fenti túró-gríz-liszt keverékkel összedolgozod. ez egy alig gyúrható jó kemény cucc lesz. (biztató, mi? :-) )
A keményre vert tojásfehérjét és a reszelt citromhéjat hozzákevered. Vagy tésztadagasztó mixerrel vagy favillával összedolgozod.
Pihenteted 15 percet. ezalatt pirítsd meg a zsemlemorzsát egy kanál zsírral vagy vajjal.
Pihenés-pirítás után:
Ha ping-ponglabda méretű gombócokat csinálsz 10 percig, ha teniszlabdaméretűt akkor legalább negyedóráig főzöd lobogó sós vízben. a forró vízben a gombóckák megdagadnak, így célszerű egy darabbal kevesebbet a lábasba tenni mint amennyi férne.
A kész gombócokat a pirított zsemlemorzsában meghömbölgeted:-)

Ha sikerült megérteni és megcsinálni: Jó étvágyat kíván a K-T család:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...