2012. január 16., hétfő

Májkrémes töltött kelkáposzta rántva

Könnyen elkészíthető, kiadós, vendégvárónak is alkalmas főétel ez a töltött kelkáposzta. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy akár előző nap elkészíthető, és egy gyors sütés után tálalható. Aki ráadásul nem szeret panírozni, az el is hagyhatja ezt az utolsó lépést, helyette sok-sok tejföllel nyakonötve tolhatja be a sütőbe.
Egy negatívumot viszont tudok.... sok-sok mosatlan edény jár vele, amíg elkészül. De ez ne rettentsen el senkit a kipróbálástól, mert egy finom, gyerekek által is szerethető ebédet vagy vacsorát tálalhat. 

Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta (kb. a fele megmarad)
- olaj
- 4 tojás keményre főzve
- 25 dkg. kenőmájas
- 4 szikkadt zsemle vagy 4 nagy szelet kenyér
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só, bors, petrezselyem zöld
- panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.

A nagy fej kelkáposzta külső, nagy méretű leveleiből 8 db-ot leválasztunk. A maradék kelkáposztát eltesszük, pont elég lesz egy frankfurti levesnek, avagy egy főzeléknek.
A megmosott leveleket, sós, lobogó vízbe tesszük 1-2 percre, majd hagyjuk lecsöpögni.
Az apróra vágott vöröshagymát és a felkockázott zsemlét kb. 2 evőkanál olajon folyamatos keverés mellett megpirítjuk, illetve sózzuk, borsozzuk és hozzátesszük a petrezselyem zöldjét is. 
Ennyi előkészület után össze is állítjuk a tölteléket. Ha kihűlt a pirított hagymás zsemlekockánk, akkor hozzátesszük a felkockázott főtt tojásokat, illetve a májkrémet és jól összedolgozzuk. 
A lecsöpögtetett kelkáposzta levelekre halmozzuk a tölteléket, és rolnikat göngyölünk belőle.
Ezek után már csak a panírozás klasszikus hármasa van hátra, miszerint liszt, tojás és zsemlemorzsába forgatás. A kész káposzta rolnijainkat kivajazott hőálló tálba sorakoztatjuk és megsütjük. Ez kb. 30-40 perc.
Ha a bevezetőben írottak szerint a panírozás elmaradt, akkor tejföllel elkevert tojással öntsük le, és így süssük meg.
Én köretet nem szoktam mellé tálalni, de a tartármártás elengedhetetlen tartozéka ennek a fogásnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...