2010. december 2., csütörtök

Bukta-torta...vagy valami ilyesmi


Anyukám unokatestvérétől tanultam a receptet.
Többször lepte meg a családot reggelire ezzel a csodával. Szeretem az ilyen vendégek
et. A tészta klasszikus bukta, ugyanaz a lekvár kell hozzá mint a buktához, és dió. Pillanatok alatt kész és nagyon finom.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipetnyi só
Sütésálló lekvár
Dió





Az élesztőből, kb. fél deci tejből és egy kis cukorból kovászt készítünk. Összekeverjük a lisztet, a tojást, tejet, sót és a megolvasztott vajat. Hozzáadjuk a kovászt és jól kikeverjük. Ha nagyon ragacsos maradna a tészta, akkor még egy kis lisztet hozzáadunk. Meleg helyen kelesztjük egy jó fél óra-órát.
Amikor megkelt kicsit átgyúrjuk, és egy kis adag tésztát külön veszünk (ebből lesz a tetején a díszítés). A maradék tésztát belenyomkodjuk egy tortaformába. Én nem szoktam kinyújtani, de ha valakinek van hozzá türelme, akkor azt is lehet.

Ezután a lekvárból csíkokat vágok, amiket rápakolok a tésztára, úgy, mintha egy pizzát csinálnék. A lekvárt jó sok dióval szórom meg.
A rácsok, vagy tészta díszek pedig egyszerűen úgy készülnek, hogy kis kígyókat nyújtok a tésztából, ráfektetem a sütire, és a tetejét ollóval bevagdosom, hogy szépen szétnyíljon sütéskor.

Százhúsz éves gázsütőmben előmelegítés nélkül kb. fél óra alatt megsül. Modernebb sütő alkalmatosságokban kb. 150-180 fokon kell sütni ugyanennyit. Amikor már majdnem kész, a süti oldalát és a rácsokat megkenem egy kis cukros tejjel, hogy szép fényes legyen!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...