2010. december 6., hétfő

Glutén,- és tejmentes gesztenyetorta

Fiam lisztérzékeny-ezért neki bármit megteszek/megsütök csakhogy boldoggá tegyem, mert sok mindent nem ehet meg. Például a csodaszép tortákat sem a cukrászdából.
Na ezért van az Ő eltökélt anyukája aki a kedvéért még a fondant bevonattal is megküzdött...nagy nehezen :)

Hozzávalók:
Tésztához:
10dkg Tibi étcsoki felolvasztva és kihűtve, 25dkg Maroni gesztenyemassza, 2 e.k. baracklekvár, 5dkg gluténmentes liszt, sütőpor, 10dkg puha Liga, 5dkg cukor, 3 tojás

Csoki Krémhez:
4tojás, 20dkg cukor, 1e.k. kakaópor, 10dkg Tibi étcsoki feldarabolva, 25 dkg Liga

Fondant bevonathoz:
6 e.k. víz, 1 e.k. zselatinpor, 2 e.k. méz, 1 e.k. Liga
porcukor-amennyit felvesz

Tészta: A kihűlt csokit összekeverjük az összes többi hozzávalóval, kivéve a tojásfehérjével amit előtte habbá vertünk. Ezt a végén keverjük óvatosan bele. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 175-180C-on sütjük 30percig.

Krém: a 4tojást,kakaóport és a cukrot gőz felett elkezdjük főzni, amikor már meleg de nem forr (nem szabad forrnia!!), belekeverjük a csokit. Amint felolvadt levesszük a tűzről és kihűtjük. A rámát úgy kell belekeverni, hogy körülbelül azonos hőmérsékletűek legyenek, mert különben darabos lesz.

Fondant: a zselatint beáztatni a vízbe és elkezdjük melegíteni-nem szabad forrnia!!!-ha meleg hozzáadjuk a vajat és a mézet, de továbbra sem szabad forrnia-csak felolvadnia. Ha langyosra hűlt, akkor adagoljuk az átszitált porcukrot. Eléggé sok kell bele. Ha már nem bírjuk kavarni és jól elválik az edény falától akkor gyúródeszkán egy picit még gyúrhatjuk, egészen addig amíg kevésbé ragad. Ekkor folpackba és egy zacskóba rakjuk és egy napra a hűtőbe rakjuk. Másnap kinyújtjuk a tortára terítjük és kész! Sárgára sárga ételfestékkel színeztem egy kis darabot, nyújtottam és szaggattam.

Fini lett! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...